Cifrele ZeList Monitor arată o scădere a blogosferei în ultimul an. Indicele exprimat în graficele de mai jos ia în calcul activitatea blogurilor monitorizate (articole publicate, comentarii primite) lună de lună. Dacă ne uităm la luna Aprilie, de la un an la altul, vedem o creștere a numărului de bloguri (cu 7.000 noi adrese) și o descreștere a numărului de bloguri active (cei cu cel puțin 1 post pe luna) și al heavy blogger-ilor (cei cu peste 15 însemnări pe lună), dar și al comentariilor.
Nu trag un semnal de alarmă, nu am de ce. Blogosfera pare astăzi mai sănătoasă că oricând, chiar dacă și-a pierdut din farmecul inițial și e menționată mai degrabă în sens negativ decât pozitiv. Avem câteva nișe puternic dezvoltate (Tech, Food, Beauty & Fashion, Parenting), muți jurnaliști cu bloguri și un nucleu încă rezistent de bloggeri autentici.
Cred că ar trebui să ne întrebăm nu dacă avem nevoie de mai multe bloguri (lansate, active etc), ci încotro se îndreaptă blogosfera. Vom avea ajunge să avem mai puține bloguri, dar mai puternice? Vor deveni mai multe bloguri adevărate platforme de publishing? Vor evolua spre genul de blogging făcut de unii pe Tumblr (mai mult vizual, mai puțin text)? Vor fi instrumente de content curation?
Scăderea blogosferei se întâmplă. Nu o simțim acum, nu o vom simți poate nici la anul, dar este posibil că în următorii 3 ani să vedem blogul altfel. Voi cum îi vedeți evoluția?
Sursa foto: Dreamstime.com
Oamenii serioşi vor continua să fie reprezentativi pentru blogosferă. Cred că li se vor alătura bloggeri noi în măsura în care aceştia vor fi capabili să aducă lucruri noi. În opinia mea, blogurile de nişă vor fi preferate de cititori celor care abordează subiecte generale.
Eu cred ca blogosfera va fi legata de retelele de socializare. Este deja legata ombilical, dar in viitorul apropiat o sa fie lipita „siamezic”. Detectez acum faptul ca puterea unui blog este data de puterea pe care o are contul de socializare al blogului, dar in viiitor o sa fie si mai si. Ramane de vazut cat de tare o sa strice marketerii aceasta minune cu conturi false si alte minuni.
Oricum cred ca o sa avem in viitor cont de facebook cu buletinul in mana sau nu o sa mai avem de loc.
Eu cred că vor rămâne bloggeri care vor înțelege că blogging nu înseamnă doar advertoriale, doar articole scrise de dragul de-a scrie. Restul se vor plictisi pentru că nu vor atinge ceea ce-și doresc – bani din fiecare cuvânt scris și faimă internautică.
Probabil că peste ceva timp blogurile nu vor oferi doar content de tip text, articole, ci și imagini proprii, mai mult continut de tip infografic, videoclipuri si, de ce nu, chiar podcast-uri.
Oricum daca au disparut bloguri din blogsofera sunt acei tipi ce vroiau sa faca bani cat mai repede cu acest lucru, iar Google i-a penalizat si nu au mai putut sa vanda linkuri.
Blogosfera e mai curata ca niciodata si articolele incep sa fie de calitate in ultimul timp.
Apar mai multe bloguri comparativ cu anii trecuți, problema este că unele apar degeaba, dar nu sunt pesimist, consider că totul în blogosferă vă crește treptat.
@andrei cenusa sper că nu vorbești despre articolele tale ca fiind unele de calitate, ai omorât verbul a voi.
Si ce credeti ca lumea inca nu isi face bloguri pentru a face bani? Lumea incearca sa faca bani din orice… banul sa fie…
[…] Cristian Manafu: Cum va evolua blogosfera? […]
[…] Cum va evolua blogosfera […]
Stiu ca articolul este vechi, insa cred ca ar trebuii sa ii faci un remake.
Intre timp blogurile au evoluat destul de mult, iar bloggeri s-au mai dezghetat intre timp.